Brød med hestebønnemel

Denne fantastiske brødopskrift er udviklet af Carol Keans. Brødet indeholder fava bean flour, som er en glimrende melforbedrer. Brødet er virkeligt lækkert – og tilsætningen af hestebønnemel og frø øger samtidig næringsværdien. Brødet passer perfekt til salater, buffet eller picnic i sommerperioden og er om vinteren fantastisk til suppen.

Opskriften bruger ”hurtig” gær (quick yeast), som gør det superlet at lave og kun kræver en hævning. Du kan naturligvis også bruge frisk gær. Det kræver blot at du opløser gæren i vand før tilsætning – og lader dejen hæve en ekstra gang inden du overfører dejen til formen.

1 brød

Ingredienser:
120 g fava bean flour
240 g fuldkornshvedemel
240 g hvedemel
1 tsk salt
1 tsk sukker
1½ tsk (eller 7 g pose) quick yeast eller 17,5 g frisk gær
2 x 50 g af to forskellige frø: F.eks. chiafrø, solsikke- eller græskarkerner
Ekstra frø til dekoration
2 spsk rapsolie
4 dl håndvarmt vand (37 °C)
Lidt smør eller mælkefrit alternativ.

Sådan gør du:
Start med at riste hestebønne mel ved at sprede det ud på en lille bageplade og opvarme det ved 180 °C i 10-15 minutter. Hæld ristet hestebønnemel i en stor blandeskål og lad det køle af.

Smør en ca. 900 g brødform.

Bland mel, salt, sukker, hurtig gær og frø/kerner med ristet hestebønnemel. Lav et hul i midten – og tilsæt olien og vand nok til at binde ingredienserne sammen. Rør dejen med en træske til du får en blød dej. Når dejen næsten er færdigblandet – bruger du hænderne til at samle dejen til en kugle.

Hæld dejen ud på en melet overflade og ælt i 5-10 minutter til dejen er glat. Form dejen til et rektangel, fold dejen på midten og klem de to korteste ender sammen. Drys nogle frø/kerner på det der er cirka toppen af brødet, rul dejen rundt så frøene/kerner er øverst og dejfolden nederst – og placere dejen i den smurte form.
Dæk med et fugtigt, rent viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse (ca. 45 minutter til 1½ time afhængigt af temperaturen). Når dejen næsten er færdig hævet, opvarmes ovnen til 220 °C.

Bag brødet midt i ovnen i ca. 35-40 minutter.

Fjern brødet fra formen og lad det afkøle på en stålrist. Det skal lyde hult, når du trommer på bunden af brødet med fingrene. Hvis det er nødvendigt at bage det yderligere – sættes det tilbage i oven uden form og lægges på siden. Bag det i yderligere 5 min.