Egyptiske falafler (eller ta’amia) – lavet på flækkede hestebønner

Disse egyptiske falafler er overraskende lette at lave fra grunden. De er lavet på flækkede hestebønner i stedet for de traditionelle kikærter. Falaflerne er helt frie for gluten og er samtidig veganske – de indeholder derfor ikke æg, mel eller rasp.

16-24 falafler

Ingredienser:

Falafler:
500 g tørrede flækkede hestebønner, iblødsat natten over (eller “hurtig iblødsætning” ved kogning af bønnerne)
1 rødløg
En stor håndfuld frisk koriander
1 rød chili
Skallen af 2 citroner
10 mynteblade
3 knivspids salt
3 knivspidser peber
1 tsk cayennepeber
1 tsk spidskommen
½ tsk kanel
Olie til stegning

Yoghurtsaucen:
8 mynteblade
350 g yoghurt (eller vegansk alternativ)
Salt, gerne havsalt
peber

Sådan gør du:

Sæt bønnerne iblød natten over, eller improviser en hurtig iblødsætning ved at hælde vand over bønnerne, give dem et opkog, tage gryden af varmen og lade dem stå i en time.

Hak urter, chili og løg groft. Blend bønner, krydderier og citronskal i en blender indtil konsistensen er jævn, men ikke for blød.

Rul kugler på størrelse med bordtennisbolde, og sæt dem på køl i 30 min.

Imens forberedes yoghurtsaucen. Finhak myntebladene og bland dem sammen med yoghurt, citronsaft, salt og peber. Sæt saucen i køleskabet.

Opvarm olien godt på en stegepande, læg derefter forsigtigt falafelkuglerne på og steg dem til de får en gylden farve. Det tager nogle minutter. Læg de færdigstegte falafler på køkkenrulle, som kan opsuge det overskydende fedtstof, og drys lidt salt på.

Server falaflerne med yoghurtsauce, salat og pitabrød.