Hvad er seitan?

Hvad er seitan?

Teriyakimarineret seitan med gulerødder, sesamfrø, rød chili, forårsløg og risnudler

Seitan (udtales ‘say-tan’) er protein udvundet af hvede, også kaldet hvedeprotein. Eller gluten. Det bruges ofte som vegansk alternativ til kød, bl.a. på grund af det høje indhold af protein, men også på grund af dets kulinariske kvaliteter.

Hvor kan man købe seitan?

Du kan købe seitan i flere supermarkeder, men også mange helsekostbutikker har seitan. Edgy Veggie’s seitan med hhv. kebab- og taco-smag finder du bl.a. i Irma. Du kan også lave din egen seitan, som du kan krydre efter eget ønske. Find opskrift her.

Hvordan smager seitan?

Seitan er smagsneutralt, men du kan tilsætte smag med krydderier, som æltes i dejen, eller ved at marinere. Edgy Veggie har to smagsvarianter, en kebab- og en taco-krydret.

Er seitan sundt?

Seitan består næsten udelukkende af hvedegluten, men det er stadig en nærende mad, der er høj i protein og mineraler, mens den er lav i kulhydrater og fedt.

Hvad er seitan lavet af?

Seitan er lavet af hvedemel. Det fremstilles ved at ælte hvedemel med vand for at udvikle klistrede strimler af glutenprotein. Dejen skylles derefter for at vaske stivelsen væk. Det, du står tilbage med, er rent glutenprotein, der kan krydres, koges og bruges i veganske eller vegetariske retter som en velsmagende erstatning for kød

Hvor kommer seitan fra?

Seitan (japansk, udtales: say-tan) har været en vigtig ingrediens i asiatiske køkkener (i form af ekstraheret hvedegluten) i flere tusinde år, under forskellige betegnelser, bl.a. afhængig af region. De første beretninger om seitan-ligneende produkter er fra 500-tallets i Kina. Betegnelsen ‘seitan’ er til sammenligning meget ny, fra 1960’erne. Andre betegnelser er: fu (japansk), miàn jīn (kinesisk), milgogi (koreansk), hvedekød, glutenkød, ‘vital wheat gluten’ eller bare gluten.